افرادی که فکر میکنند با آنها ناعادلانه رفتار شده است، معمولاً خشم خود را فقط به سمت مرتکب هدایت نمیکنند. آنها اغلب خشم خود را بر روی افراد دیگری نیز که دخالتی در آن رفتار نداشتند، تخلیه می کنند و این مساله به نوبه ی خود باعث ادامه و تکرار رفتارهای مشابه و چرخه ی بی عدالتی در جامعه می شود.
مطالعات جامعه شناختی، نشان داده است که افرادی که فکر میکنند با آنها ناعادلانه رفتار شده است، معمولاً خشم خود را فقط به سمت مرتکب هدایت نمیکنند. آنها اغلب احساس خشم خود را بر روی افراد دیگری نیز که دخالتی در آن رفتار نداشتند، تخلیه می کنند و این مساله به نوبه ی خود باعث ادامه و تکرار رفتارهای مشابه و چرخه ی بی عدالتی در جامعه می شود.
به عنوان مثال، اگر رئیسی در زندگی حرفه ای خود ناعادلانه رفتار کند، نه تنها وفاداری کارمند خود را از دست می دهد بلکه علاوه بر این، مرئوس معمولاً با رفتار ناعادلانه نسبت به زیردستان خود واکنش نشان می دهد و زنجیره ی بی عدالتی ادامه می یابد. چگونه می توان این زنجیره ی رفتارهای ناعادلانه را قطع کرد؟
انسان ها به شدت نسبت به بی عدالتی حساس هستند. بی انصافی واکنش های هیجانی منفی و شدیدی را در انسان برمی انگیزد و بر تصمیم گیری بعدی ما تأثیر می گذارد. این تصمیمات نه تنها ممکن است عواقبی برای خودمان و شخصی که با ما ناعادلانه رفتار کرده است داشته باشد، بلکه حتی می تواند به افرادِ بی گناه نیز سرایت کند. پدیده ای که از آن به عنوان "تقابل منفی تعمیم یافته" یاد می شود.
نتایج یک مطالعه ی علمی ارزشمند با طراحی یک شرایط ناعادلانه ی موقتی بین یک گروه از آزمودنی ها با نمونه ۲۳۷ نفری نشان می دهد که " نوشتن شکایت نامه " برای مرتکب، یکی از موثرترین راههای تنظیمِ احساسات، هیجانات و در نتیجه ارزیابی مجدد آن شرایط و اتفاقات است.
راهبرد مقابله ای در قالب یک شکایتِ کتبی، از جمله شکایت نامه حتی در حد یک پیام بهترین راه برای تنظیم هیجانات منفی است. در این روند، مهم نیست که آیا فردی که مرتکب رفتار ناعادلانه شده است واقعاً نامه را دریافت می کند یا خیر! هر چند که اگر بتوان او را از شکایت نامه چه بصورت رسمی و چه غیر رسمی مطلع کرد آثار بیشتری دارد.
در پژوهشی، آزمودنی ها پس از نوشتن نامه به میزان قابل توجهی احساس آرامش خود را گزارش دادند و از سوی دیگر رفتار منصفانه تری نسبت به دیگران داشته اند. از این رو پژوهشگران پیشنهاد می کنند که نوشتن یک نامه یا حتی یک پیام راهکاری ساده اما موثر برای متوقف کردن زنجیره بی عدالتی از طریق کاهش و تخلیه ی هیجانات منفی است. چرا که زمانی که احساسات منفی و خشمِ فرد قربانی کاهش می یابد، شروع به ارزیابی منطقی تر وضعیت می کند.
این باز ارزیابی باعث می شود که خشم فرد به سمت افرادِ بی گناه منتقل نشود. تکنیک هایی ساده از این نوع برای زندگی فردی و اجتماعی و قطع زنجیره ی بی عدالتی مهم هستند.
لینک مقاله علمی؛
https://doi.org/10.1038/srep22316