افرادی که سیمایِ رسایی دارند و احساسات شان را در چهره ی خود بیان می کنند، بیشتر درک می شوند و در حل مذاکرات مناقشه برانگیز موفقتر هستند. نتایج یک پژوهش گسترده ی علمی نشان می دهد که بیانِ چهره نقش مهمی در تعاملاتِ اجتماعی انسان و ایجاد روابط قوی ایفاء می کند. همچنین بیان چهره در دستیابی بهتر به اهدافِ اجتماعی تاثیر گذار است.
این پژوهش در دانشگاه ناتینگهام ترنت با مطالعه و بررسی بیش از 1500 مکالمه طبیعی انجام شده است و انواع حالت بیان صورت و واکنش مخاطبین به آن، مورد تجزیه و تحلیل و ارزیابی قرار گرفته است. این پژوهش تایید میکند که انسانها به مرور حرکات ماهیچه های صورت و حالات پیچیده ی چهره را برای ابراز شفاف تر خود و کمک در پیوند با دیگران و تقویت روابط اجتماعی ایجاد کرده اند.
پژوهشگران در بخشی از این مطالعه، تماس های ویدئویی نیمه ساختاریافته را برای 52 نفر طراحی کردند تا واکنش ها و عبارات طبیعی آنان را در سناریوهای مختلف روزمره ثبت کنند.
مکالمات به گونه ای طراحی شده بودند که شامل طیف وسیع و متنوعی از احساسات و رفتارها از جمله گوش دادن، شوخ طبعی، شرمساری، درگیری و بحث باشد. برای آزمایش توانایی مهارِ بیان صورت، از شرکتکنندگان خواسته شده بود تا زمانی که مخاطبشان تلاش میکند آنها را وادار به بیان و ابراز احساسات بکند، صورت ثابتی داشته باشند.
از طرفی از همین افراد کلیپ های ویدیویی کوتاهی در زمانی که تلاش داشته اند رفتاری دوستانه یا تهدیدآمیز داشته باشند یا احساس نفرت، عصبانیت و مخالفت داشته اند، ضبط شده بود.
سپس به بیش از 170 فرد دیگر این ویدیوها نشان داده شده و از آنها خواسته شده بود تا به احساسات و عبارات بیان شده توسط این افراد (آزمایش دهندگان) امتیاز دهند و ببینند تصویر شرکتکنندگان چقدر «خوانا و رسا» بوده و چقدر دوستداشتنی هستند.
در بخش اصلی پژوهش و برای آزمایش یافتهها در مقیاس بزرگتر، محققان تجزیه و تحلیلِ مکالمات ویدیویی واقعی ۱۴۵۶ غریبه را از مجموعه دادههای موجود انجام دادند و میزان علاقه ی مخاطبین را به یکدیگر ارزیابی کردند.
میزان علاقه و محبت با نتایج FACS و سایر معیارهای شناختهشده مقایسه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. دانشمندان دریافتند که افراد بیانگر که هیجانات و احساساتشان در سیمای آنان واضح است هم توسط ارزیابهای مستقل و هم توسط شریکِ مکالمهشان، بیشتر درک و دوست داشته می شود. همچنین مشخص شد که افراد بیانگر بهتر میتوانند ابراز و زبان صورت خود را برای دستیابی به اهداف اجتماعی تطبیق دهند.
دکتر Eithne Kavanagh، محقق و نویسنده اصلی این مطالعه در دانشکده علوم اجتماعی NTU، گفته است: این اولین مطالعه در مقیاس بزرگ است که حالت چهره را در تعاملات دنیای واقعی بررسی میکند.
یافته های این پژوهش نشان می دهد که بیانِ چهره با پیامدهای اجتماعی مثبت و قوی همبستگی و ارتباط دارد. این موضوع نشان می دهد که افراد رساتر در جذب شرکای اجتماعی و ایجاد روابط موفق تر هستند و همچنین در حل مناقشات با دیگران تواناتر هستند.
این کار بخشی از پروژه ای است که توسط پروفسور بریجت والر از دانشگاه NTU با بودجه شورای تحقیقات اروپا تامین شده است تا آناتومی صورت و منشاء تکاملی آن، تفاوتهای فردی در بیان چهره، عملکردهای اجتماعی، منافع یا هزینههای بیانگر بودن در تعامل های اجتماعی بررسی شود.
این تحقیق از نظر تکاملی نیز به این دلیل مهم و مورد توجه بوده است که توضیح دهد چرا انسانها حالت چهره پیچیدهتری نسبت به سایر گونههای دیگر را ایجاد کرده اند...
رفرنس علمی؛