مقالات علمی

مقالات حقوقی - دعاوی کیفری

مقالات حقوقی - دعاوی کیفری

مقالات حقوقی - دعاوی کیفری روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - شاکی در جرایم منافی عفت

شاکی در جرایم منافی عفت

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/1/18

مستند به ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری، انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرائم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست، مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت، تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضائی انجام می شود. تبصره 1 - در جرائم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدواً قصد اقرار داشته باشد، قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 - قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 - در جرایم مذکور در این ماده، اگر بزه‌دیده محجور باشد، ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه‌دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است، ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مقالات حقوقی - دعاوی کیفری روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - گواهی عدم سوء پیشینه کیفری

گواهی عدم سوء پیشینه کیفری

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/10/20

گواهی عدم سوء پیشینه کیفری، برگه مخصوصی است که در آن اطلاعات مربوط به این که آیا فرد دارای سابقه کیفری موثر است یا خیر در آن درج می شود. این گواهی اغلب برای دریافت ویزا، استخدام یا ورود به یک سازمان و اداره یا دریافت مجوز برای تجهیزات دفاع شخصی و سایر مسایل مورد نیاز است. این گواهی ثابت می کند که شخص مرتکب جرم موثری نشده است.

مقالات حقوقی - دعاوی کیفری روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - دسترسی غیر مجاز به کیف الکترونیک اشخاص

دسترسی غیر مجاز به کیف الکترونیک اشخاص

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

کیف الکترونیک، به دستگاه الکترونیکی یا سرویس آنلاینی گفته می‌شود که به شخص این امکان را می‌دهد تا تراکنش های الکترونیکی خود را با آن انجام دهد. حساب بانکی و یا سایر اسناد الکترونیکی افراد نیز می‌تواند به کیف پول الکترونیکی آنان متصل باشد. کیف رمزنگاری شده نیز یک نوع دیگر از کیف پول الکترونیکی است که در آن رمزهای خصوصی برای رمزنگاری ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین و تتر و ... در آن ذخیره می‌شود. در این مقاله به استعلامی از اداره کل حقوقی قوه قضاییه در این خصوص می پردازیم که اگر شخص دیگری با دسترسی غیر مجاز به کیف الکترونیک اشخاص، اقدام به تحصیل ارزهای الکترونیک صاحب کیف نماید، آیا این اقدام (با فرض وجود سایر شرایط قانونی) مشمول عنوان کلاهبرداری مرتبط با رایانه می‌گردد؟