مقالات علمی

مقالات میان رشته ای

مقالات میان رشته ای

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - افزایش تورم و کاهش سلامت روان

افزایش تورم و کاهش سلامت روان

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/1/13

مطالعات اخیر از جمله مطالعه‌ای که داده‌های خانوار در ایالات متحده را تحلیل کرده نشان می‌دهد که بین افزایش تورم و کاهشِ سلامت روان افراد جامعه، از جمله افزایش استرس، اضطراب و افسردگی، ارتباط معناداری وجود دارد. افرادی که با مشکلات متعدد ناشی از تورم مانند خرید کمتر مواد غذایی و سایر کالاها و خدمات مورد نیاز یا اجبار در به تعویق انداختن درمان‌های پزشکی مواجه بودند، سطوح بالاتری از ناراحتی روانی را تجربه می کنند. پریشانی روانی مرتبط با فشارهای مالی و شیوع آن در مردان نسبت به زنان بیشتر گزارش شده است. ارتباط معنادار بین تورم و چالش‌های سلامت روان، اهمیت اقدامات پیشگیرانه برای مدیریت استرس مالی و روانی را دو چندان برجسته می‌کند.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - قدرتِ اثربخشی فرانوا

قدرتِ اثربخشی فرانوا

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/1/2

یافته های یک پژوهش علمی اخیر که در مجله‌ی روان‌ شناسی شخصیت و اجتماعی (Journal of Personality and Social Psychology) منتشر شده است، نشان می‌دهد، چگونه گفتن یک پیام می‌تواند به اندازه‌ی آنچه گفته می‌شود اهمیت داشته باشد. افراد می‌توانند دیگران را نه‌ تنها از طریق کلمات، بلکه از طریق نحوه‌ی صحبت کردن خود یعنی پارالینگویستیک (لحن، زیر و بمی، بلندی صدا و ریتم) متقاعد کنند.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - نقش زبان احساسی در دادخواست‌ و لوایح حقوقی

نقش زبان احساسی در دادخواست‌ و لوایح حقوقی

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/12/3

پژوهشی در مجله ی حقوق و دادگاه‌ها (JLC: Journal of Law and Courts) و انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شده که به این موضوع مهم پرداخته است که چگونه زبان احساسی در دادخواست‌ها و لوایح حقوقی می‌تواند بر تصمیمات قضایی از جمله قضاوت قاضیان دیوان عالی ایالات متحده تأثیر بگذارد. مقالات JLC از استدلال ها و روش های بسیار دقیق و علمی استفاده می کنند. برای انجام دقیق این پژوهش و آزمودن فرضیه، نحوه رای دادن قضات را در بیش از ۲۰۰۰ پرونده در طی حدود بیست سال برررسی نموده و سپس تجزیه و تحلیل پژوهش را ۵۰۰۰ بار تکرار کرده اند. تجزیه و تحلیل شامل تحلیل محتوای زبان به‌ کار رفته در دادخواست‌های حقوقی، کدگشایی آنها و نهایتا مقایسه ی مورد به مورد نحوه نگارش دادخواست ها با نتایج و تصمیمات قضات دیوان عالی بوده است.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - کاستنِ از خطاهایِ شناختی در انتخابات

کاستنِ از خطاهایِ شناختی در انتخابات

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/11/21

رایج‌ترین مدل‌ها در علوم سیاسی فرض می‌کنند که انتخابات و رأی‌گیری همواره یک انتخابِ منطقی و براساس موقعیت‌ها، مسائل و اطلاعات مهم و کلیدی است. اگرچه چنین مدلی‌ ویژگی‌های کلان انتخابات را توضیح می‌دهد، اما براساس پژوهش های اخیر در علوم سیاسی، علوم شناختی و علوم اعصاب، اکثریت به اشتباه چنین فرض می‌کنند که اکثر آراء انعکاسی از قضاوت هایِ منطقی است. چرا که در انتخاب و تصمیم گیری رای دهندگان عوامل پنهان، ناشناخته و ناکارآمد بسیاری از جمله ژنتیک، هورمون، خطاهای شناختیِ رای دهنده، مغالطاتِ نامزدها حتی تعداد آنها بر روند انتخابات تاثیر گذار است. برای کاهش اثر سوء این عوامل در انتخابات، اولین پیش شرط اطلاع و آگاهی عمیق از وجود آنهاست.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - پرخاشگری کلامی و رفتاری و پیامدهای منفی آن

پرخاشگری کلامی و رفتاری و پیامدهای منفی آن

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/11/14

اگر چه بین رسا و قاطعانه صحبت کردن با پرخاشگری کلامی و رفتاری، مرزهای باریکی وجود دارد اما در ماهیت، پیام ها و تاثیرشان بر مخاطب و قضاوت های دیگران تفاوت های زیادی بین این دو وجود دارد. پژوهش های علمی معتبری بر تأثیرات منفی فریاد زدن و صحبت کردن با عصبانیت بر قضاوت دیگران، تمرکز کرده‌اند. صحبت و رفتارهای پرخاشگرانه می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی بر نحوه درک و برخورد دیگران تأثیر منفی بگذارند. علاوه بر آن تمرکز این گفتار بر مطالعاتی هست که تأثیر رفتارهای منفی مانند فریاد زدن و صحبت کردن با عصبانیت در محیط دادگاه و اثرات آن بر قضاوت قاضی را بررسی کرده‌اند. به‌طور کلی، فریاد زدن و صحبت کردن با عصبانیت در دادگاه می‌تواند تأثیرات منفی بر نحوه قضاوت قاضی داشته باشد.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - تعداد بهینه وکلا و تاثیر آن بر اقتصاد و جامعه

تعداد بهینه وکلا و تاثیر آن بر اقتصاد و جامعه

نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/11/17

پژوهشگرانی که به مطالعه ی نظام های حقوقی کارآمد و ناکارآمد در یک جامعه پرداخته اند از ارزیابی و تحلیل آماری تعداد بهینه وکلا در یک جامعه هم غافل نبودند. آنها با ارزیابی و تحلیل آماری تعداد وکلا در کشورهای مختلف به یک الگوی مشخص رسیدند؛ کشورهایی که در آنها تعداد وکلا بیش از حد بود، از نظر رشد اقتصادی در مضیقه بودند!

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - وضعیت ِ روانی قضات و وکلا در مواجهه با دعاوی و تاثیر آن بر عدالت

وضعیت ِ روانی قضات و وکلا در مواجهه با دعاوی و تاثیر آن بر عدالت

نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/11/12

یک پژوهشِ روانشناختی معاصر در استرالیا با همکاری دادگستری و با استفاده از ابزارهای روان سنجی استاندارد از جمله مصاحبه های عمیق و ساختار یافته ی نیمه باز به تاثیرات روانیِ اشتغال در منصب قضاوت و شرایط روانشناختیِ آنان از جمله میزان استرس، اضطراب، فرسودگی شغلی، استرس ترومای ثانوی و سطح بهزیستی شان پرداخته است. یافته های این پژوهش حاصل نظرسنجی از 152 قاضی دادگاه در پنج حوزه قضایی، از سطح دادگاه های بدوی تا استیناف است. این پژوهش نشان داده است که مانند وکلا، قضات نیز به خاطر مواجهه ی مکرر با محتوای پرونده ها و فشار کاری زیاد در خطر پریشانی های روانی، مانند استرس، فرسودگی شغلی و ترومای ثانویه هستند.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - تاثیراتِ مواجهه ی مکرر با محتواهای خشن و جنایی

تاثیراتِ مواجهه ی مکرر با محتواهای خشن و جنایی

نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/11/12

با ظهور اولین پادکست جنایی واقعی در 14دسامبر 2005 الگویی از رشد طرفداران به چنین محتوایی، بدون هیچ شواهدی از کاهش، دیده شده است. در اواخر سال 2014 بود که با پادکستِ سریالی جنایی، که تحقیقات مربوط به قتل هه مین لی در سال 1999 و محاکمه و جریان محکومیت بعدی عدنان سید را مورد بررسی قرار می داد، محتوای جنایی واقعی به پر مخاطب‌ترین پادکست آن زمان با پنج میلیون بار دانلود تبدیل شد. محبوبیت این پادکست جنایی سریالی باعث برانگیختن علاقه ی بیشتر بین مردم برای شنیدن دیگر روایت های جنایی واقعی و یک پدیده ی بوم شناسی بخاطر همزمانی آن با سایر عوامل از جمله پیشرفت سریع فناوری های صوتی و تصویری، رسانه های عمومی و ارتباطات آسان مجازی شد. این پدیده اجتماعی معروف به "اثر سریالی" است.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران

قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/10/23

قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران، مشتمل بر بیست و چهار ماده و نوزده تبصره در جلسه علنی روز‌ چهارشنبه مورخ بیست و هفتم فروردین ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و دو شمسی در مجلس شورای‌اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۸۲.۲.۹ به تأیید شورای نگهبان رسیده است. مفاد این قانون بشرح زیر است و مطالعه ی آن برای همه روانشناسان ضروری است.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - عدالت اجتماعی، نظم اجتماعی

عدالت اجتماعی، نظم اجتماعی

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

دو دیدگاهِ اخلاقی متفاوت در مورد اینکه با چه نگاه و روشی می توان به یک جامعه ی خوب و عادلانه دست یافت وجود دارد. یکی از این دیدگاه ها به "عدالت اجتماعی" و دیگری به "نظم اجتماعی" مشهور است. برای تقویت گفتگوهای سازنده در جامعه، مهم است که هر دو دیدگاه را در یک پایه اخلاقی برابر قرار دهیم و سعی کنیم درباره ی اختلاف نظرها با یکدیگر صحبت کنیم نه اینکه از یکدیگر عبور کنیم.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - رابطه ی ذهن آگاهی و عدالت جویی

رابطه ی ذهن آگاهی و عدالت جویی

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

با گسترش ِ توجه و توصیه های جمعی به تمرین ذهن‌آگاهی و گرایش افراد بیشماری به تمرین های ذهن آگاهی، این نگرانی برای برخی پژوهشگران اجتماعی ایجاد شده بود که این احتمال وجود دارد؛ حساسیتِ افراد با تمرین های پیوسته ی ذهن آگاهی به اخلاق و عدالتِ اجتماعی کمرنگ تر بشود. این نگرانی ها پژوهشگران را بر آن داشت تا رابطه ی بین تمریناتِ ذهن آگاهی افراد و واکنش آنان نسبت به بی عدالتی را با روش های علمی مورد مطالعه قرار دهند.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - کاهشِ خشم و بی عدالتی با نوشتنِ شکایت نامه

کاهشِ خشم و بی عدالتی با نوشتنِ شکایت نامه

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

افرادی که فکر می‌کنند با آنها ناعادلانه رفتار شده است، معمولاً خشم خود را فقط به سمت مرتکب هدایت نمی‌کنند. آنها اغلب خشم خود را بر روی افراد دیگری نیز که دخالتی در آن رفتار نداشتند، تخلیه می کنند و این مساله به نوبه ی خود باعث ادامه و تکرار رفتارهای مشابه و چرخه ی بی عدالتی در جامعه می شود.