مقالات علمی

مقالات میان رشته ای

مقالات میان رشته ای

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - تعداد بهینه وکلا و تاثیر آن بر اقتصاد و جامعه

تعداد بهینه وکلا و تاثیر آن بر اقتصاد و جامعه

نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/6/31

پژوهشگرانی که به مطالعه ی نظام های حقوقی کارآمد و ناکارآمد دریک جامعه پرداخته اند از ارزیابی و تحلیل آماری تعداد بهینه وکلا در یک جامعه هم غافل نبودند. آنها با ارزیابی و تحلیل آماری تعداد وکلا در کشورهای مختلف به یک الگوی مشخص رسیدند؛ کشورهایی که در آنها تعداد وکلا بیش از حد بود، از نظر رشد اقتصادی در مضیقه بودند!

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - وضعیت ِ روانی قضات و وکلا در مواجهه با دعاوی و تاثیر آن بر عدالت

وضعیت ِ روانی قضات و وکلا در مواجهه با دعاوی و تاثیر آن بر عدالت

نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/5/29

یک پژوهشِ روانشناختی معاصر در استرالیا با همکاری قوه قضاییه و با استفاده از ابزارهای روان سنجی استاندارد از جمله مصاحبه های عمیق و ساختار یافته ی نیمه باز به تاثیرات روانیِ اشتغال در منصب قضاوت و شرایط روانشناختیِ آنان ازجمله میزان استرس، اضطراب، فرسودگی شغلی، استرس ترومای ثانوی و سطح بهزیستی شان پرداخته است. یافته های این پژوهش حاصل نظرسنجی  از 152 قاضی دادگاه در پنج حوزه قضایی، ازسطح دادگاه های بدوی تا استیناف است. این پژوهش نشان داده است که مانند وکلا، قضات نیز به خاطر مواجهه ی مکرر با محتوای پرونده ها و فشار کاری زیاد در خطر پریشانی های روانی، مانند استرس، فرسودگی شغلی و ترومای ثانویه هستند.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - تاثیراتِ مواجهه ی مکرر با محتواهای خشن و جنایی

تاثیراتِ مواجهه ی مکرر با محتواهای خشن و جنایی

نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/5/23

با ظهور اولین پادکست جنایی واقعی در 14دسامبر 2005 الگویی از رشد طرفداران به چنین محتوایی، بدون هیچ شواهدی از کاهش، دیده شده است. در اواخر سال 2014 بود که با پادکستِ سریالی جنایی، که تحقیقات مربوط به قتل هه مین لی در سال 1999 و محاکمه و جریان محکومیت بعدی عدنان سید را مورد بررسی قرار می داد محتوای جنایی واقعی، به پر مخاطب‌ترین پادکست آن زمان با پنج میلیون بار دانلود تبدیل شد. محبوبیت این پادکست جنایی سریالی باعث برانگیختن علاقه ی بیشتر بین مردم برای شنیدن دیگرروایت های جنایی واقعی و یک پدیده ی بوم شناسی بخاطر همزمانی آن با سایرعوامل ازجمله پیشرفت سریع فناوری های صوتی و تصویری، رسانه های عمومی و ارتباطات آسان مجازی شد. این پدیده اجتماعی معروف به "اثر سریالی" است .

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران

قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران

نویسنده, دکتر بِهجت محمّدنژادی 1403/3/3

قانون تشکیل سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران، مشتمل بر بیست و چهار ماده و نوزده تبصره در جلسه علنی روز‌ چهارشنبه مورخ بیست و هفتم فروردین ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و دو شمسی در مجلس شورای‌اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۸۲.۲.۹ به تأیید شورای نگهبان رسیده است. مفاد این قانون بشرح زیر است و مطالعه ی آن برای همه روانشناسان ضروری است.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - عدالت اجتماعی، نظم اجتماعی

عدالت اجتماعی، نظم اجتماعی

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

دو دیدگاهِ اخلاقی متفاوت در مورد اینکه با چه نگاه و روشی می توان به یک جامعه ی خوب و عادلانه دست یافت وجود دارد. یکی از این دیدگاه ها به "عدالت اجتماعی" و دیگری به "نظم اجتماعی" مشهور است. برای تقویت گفتگوهای سازنده در جامعه، مهم است که هر دو دیدگاه را در یک پایه اخلاقی برابر قرار دهیم و سعی کنیم درباره ی اختلاف نظرها با یکدیگر صحبت کنیم نه اینکه از یکدیگر عبور کنیم.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - رابطه ی ذهن آگاهی و عدالت جویی

رابطه ی ذهن آگاهی و عدالت جویی

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

با گسترش ِ توجه و توصیه های جمعی به تمرین ذهن‌آگاهی و گرایش افراد بیشماری به تمرین های ذهن آگاهی، این نگرانی برای برخی پژوهشگران اجتماعی ایجاد شده بود که این احتمال وجود دارد؛ حساسیتِ افراد با تمرین های پیوسته ی ذهن آگاهی به اخلاق و عدالتِ اجتماعی کمرنگ تر بشود. این نگرانی ها پژوهشگران را بر آن داشت تا رابطه ی بین تمریناتِ ذهن آگاهی افراد و واکنش آنان نسبت به بی عدالتی را با روش های علمی مورد مطالعه قرار دهند.

مقالات میان رشته ای روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد - کاهشِ خشم و بی عدالتی با نوشتنِ شکایت نامه

کاهشِ خشم و بی عدالتی با نوشتنِ شکایت نامه

نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/8/25

افرادی که فکر می‌کنند با آنها ناعادلانه رفتار شده است، معمولاً خشم خود را فقط به سمت مرتکب هدایت نمی‌کنند. آنها اغلب خشم خود را بر روی افراد دیگری نیز که دخالتی در آن رفتار نداشتند، تخلیه می کنند و این مساله به نوبه ی خود باعث ادامه و تکرار رفتارهای مشابه و چرخه ی بی عدالتی در جامعه می شود.