مقالات روانشناسی - افسردگی

فراشناخت درمانی
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/4/17یکی از مداخلات نوین حوزه شناختی، فراشناخت درمانی است. واژه فراشناخت نخستین بار توسط فلاول در ۱۹۷۹ به کار برده شد. فراشناخت، يك مفهوم چندوجهي است كه شامل دانش، پردازش و راهبردهايي مي شود كه ارزيابي، نظارت يا كنترل شناخت را برعهده دارند. به زبان ساده فراشناخت، به شناختِ شناخت و یا تفکر درباره ی تفکر و الگوهای فکری گفته می شود.

بیانگیزگی نشانهای از افسردگی
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/3/8احساس بیانگیزگی یکی از رایجترین شکایتها در دنیای پرتنش امروز است. بسیاری از افراد بیان میکنند که هیچ کاری خوشحالشان نمیکند یا دلیلی برای تلاش نمیبینند و یا فقط میخواهند بخوابند. اما بیانگیزگی صرفاً یک حس زودگذر نیست؛ در بسیاری از موارد، بیانگیزگی مزمن میتواند نشانهای از افسردگی باشد. در این مقاله به بررسی رابطهی بین بیانگیزگی و افسردگی، علل روانشناختی آن، نشانههای هشداردهنده و راهکارهای مبتنی بر علم روانشناسی میپردازیم. این محتوا برای افرادی طراحی شده که میخواهند با نشانههای خاموش افسردگی آشنا شوند و بهبود خلق و انگیزه را تجربه کنند.

تعریف، نشانگان، علل و راهکارهای درمانی افسردگی خاموش
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/3/4افسردگی خاموش یا Hidden Depression نوعی از افسردگی است که برخلاف افسردگی کلاسیک، نشانههای واضحی مانند گریهکردن، کنارهگیری شدید اجتماعی یا بیحوصلگی دائمی را ندارد. در عوض، فرد ممکن است در ظاهر کاملاً عادی، حتی پرانرژی و خندان باشد، اما در درون با اندوه، بیمعنایی و بیلذتی مزمن درگیر باشد. تشخیص افسردگی خاموش اهمیت بالایی دارد، چراکه عدم آگاهی دربارهی آن، میتواند به مزمنشدن اختلال و کاهش شدید کیفیت زندگی منجر شود. در این مقاله از روانداد، به بررسی دقیق علائم افسردگی خاموش، عوامل پنهانکنندهی آن و خلاصه ای از راهکارهای رواندرمانی مؤثر برای مقابله با آن میپردازیم.

افسردگی و ناتوانی در تجربه لذت
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/2/21یکی از چالشهای پنهان اما ناتوانکننده در افسردگی، ناتوانی در تجربهی لذت است؛ حالتی که در روانشناسی با اصطلاح «anhedonia» شناخته میشود. این پدیده به معنای کاهش یا از بین رفتن توانایی لذت بردن از فعالیتهایی است که پیشتر برای فرد خوشایند بودهاند مانند دیدن یک فیلم یا بودن در کنار دوستان یا حتی خوردن غذای مورد علاقه اما اکنون دیگر نیستند. این اختلال نه فقط بر خلق و خوی فرد اثر میگذارد، بلکه رابطهای مستقیم با افت انگیزه، کاهش انرژی و انزوای اجتماعی دارد. افراد مبتلا ممکن است خود را به دلیل «بیاحساسی» سرزنش کنند، در حالی که این احساس، بخشی از زیستشناسی و روانشناسی افسردگی است.

افسردگی پدیده ای درونی و محیطی
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1404/2/13در ادبیات روانشناسی سنتی، افسردگی عمدتاً به عنوان اختلالی درون زا و ریشه دار در ساختار ژنتیکی یا بیوشیمی مغز شناخته شده است. اما نگاههای معاصر، به ویژه رویکردهای بین فردی و اجتماعی، بر این نکته تأکید دارند که عوامل محیطی نیز در بروز و تشدید افسردگی نقشی پررنگ ایفا میکنند.

رویکردهای روان شناختی به افسردگی
نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/11/17رویکرد روانشناختی مطرح اول که ارون تی بک به آن پرداخته و عمدتا از تجربه های زیاد درمانی با بیماران افسرده به دست آمده است، علت افسردگی، افکار منفی نسبت به خود، تجربه جاری و آینده فرض می شود. نظريه ي شناختي بك در مورد افسردگي، فرض را بر اين قرار داده است كه يك مولفه ي مهم افسردگي مجموعه اي از شناختهاي منفي يا طرحواره ها است. شناختهاي منفي در افراد افسرده بيانگر ديدگاه منفي نسبت به خود، دنیا و آینده است. اين ديدگاه ناكارآمد در مورد خود، دنيا و آينده به عنوان مثلث شناختيِ بک معروف است. بك بيان مي كند كه مثلث شناختي منفي از تعامل بين طرحواره هاي منفي و رويدادهاي محيطي منفي به وجود مي آيد. او بيان مي کند كه طرحواره ي شناختي منفي يا مثلث شناختي در زماني كه رويداد تنش زا يا فقدان روي مي دهد افراد را براي افسردگي مستعد ميسازد. بر پایـه الگـوي شـناختی بـک، آسـیب پـذیري نسـبت بـه افسردگی با نگرش ها یـا فرضـیه هـاي ناکارآمـد ارتبـاط دارد، به ویژه فرضیه هایی که در آنها ارزشمندي فرد به تأیید دیگران یــا موفقیــت در کارهــا وابســته اســت.

افسردگی و تحمل پریشانی
نویسنده, دکتر بهجت محمدنژادی 1403/10/20نتایج پژوهش های متعددی حاکی از آن است که افزایش تحمل پریشانی می تواند کمک زیادی در بهبود و درمان افسردگی بکند. تحمل پریشانی، به تواناییِ ادارکی یک فرد برای تجربه و تحمل حالت های هیجانی منفی، احساسات نارحت کننده و یا تواناییِ رفتاری معطوف به هدف و حل مساله در زمان تجربه ی پریشانی عاطفی اطلاق می شود. همچنین از بُعد جسمانی، تحمل فشار روانی به عنوان توانایی فرد برای تحمل حالتهای فیزیولوژیکی آزارنده تعریف می شود.

علایم افسردگی
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/10/4ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، افسردگی را جز اختلالات خلقی به شمار می آورد(انجمن روانپزشکی امریکا، 2013). نشانه های اختلالات افسردگی شامل نشانه های جسمانی و فیزیکی، نشانه های انگیزشی، شناختی یا فکری هستند. لازم نیست یک نفر تمام این نشانه ها را داشته باشد تا به درستی افسرده تشخیص داده شود بلکه هرچه یک مجموعه از نشانه ها شدیدتر باشد، بیشتر می توانیم مطمئن باشیم که فرد به افسردگی مبتلا است.

شروع و شیوع افسردگی
نویسنده, دکتر بِهجت محمدنژادی 1403/10/4اختلالات خلقی از شایع ترین اختلالات روانی در همه جوامع محسوب می گردد. افسردگی نیز به عنوان شایع ترین اختلال خلقی در جهان امروزی نمایان گردیده است. افسردگی سومین علت اصلی از دست دادن سلامت غیرکشنده جهانی در سال 2017 بود و بیش از 300 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است(سازمان بهداشت جهانی، 2017).