تحقیق منتشر شده در Nature Mental Health در انگلیس نیز نشان داده است که پس از دوران کرونا، افزایش هزینههای ضروری مانند مواد غذایی و مسکن با افزایش قابل توجه تعداد افرادی که به خدمات سلامت روان نیاز داشتند، ارتباط داشت. این موضوع بهویژه در میان بزرگسالان 19 تا 64 ساله و افراد بالای 65 سال مشاهده شد.
مطالعهای دیگری نیز نشان داده است که استرس ناشی از تورم، بهویژه در میان سالمندان، باعث افزایش اضطراب و افسردگی میشود. افرادی که استرس زیادی بابت افزایش قیمتها گزارش کردهاند، نسبت به افرادی که استرسی نداشتند، احتمال بیشتری برای ابتلا به این مشکلات دارند.
در یک نظرسنجی دیگر نیز مشخص شده است که حدود 90٪ از پاسخدهندگان پیامدهای منفی بر سلامت روان خود را ناشی از استرس مالی به دلیل تورم گزارش کردهاند و پرداخت قبوض و تأمین نیازهای ضروری مانند غذا و سوخت از مهمترین دغدغههای آنان بوده است.
برای کاهش تأثیراتِ تورم بر سلامت روان، راهکارهای پیشگرانه و درمانی زیر پیشنهاد شده است؛
پذیرش استرس:
احساسات مرتبط با نگرانیهای مالی را بپذیرید و آنها را شناسایی کنید. شناسایی استرسهای خاص اولین گام برای مدیریت آنها هست.
حفظ ارتباطات اجتماعی:
ارتباط با دوستان و خانواده میتواند حمایت عاطفی کافی را فراهم کند و احساس تنهایی و درماندگی را در شرایط مالی سخت کاهش دهد.
آموزش تابآوری:
افزایش تابآوری از طریق مداخلاتِ شناختی رفتاری به افراد کمک میکند تا بهتر با استرس و اضطرابهای ناشی از بیثباتی مالی کنار بیایند. این مداخلات نتایج مثبتی در مدیریت استرس و کاهش خطر ابتلا به اختلالات روانی را نشان داده است. این رویکرد بر بهبود سلامت روان از طریق تغییر الگوهای فکری منفی، تقویت مهارتهای مدیریت استرس و افزایش تابآوری احساسی تمرکز دارد.
تمرین ذهنآگاهی:
انجام تکنیکهایی مانند مدیتیشن، تمرینات تنفس عمیق و یوگا میتواند به کاهش اضطراب و بهبود سلامت روان کمک کند. تحقیقات بسیاری نشان داده که این روش میتواند ناراحتی روانی را کاهش داده و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
درخواست کمک حرفهای:
در صورت شدید شدن استرس مالی و اضطراب، مشاوره با متخصصان سلامت روان یا مشاوران مالی پیشنهاد می شود تا مشاوره های مناسب و اختصاصی تر را برای فرد ارائه دهند.
تمرین شکرگزاری:
تمرکز بر جنبههای مثبت زندگی حتی در دوران سخت مالی میتواند به بهبود تابآوری روانی و سلامت کلی کمک کند.
از طرفی تحقیقات علمی راهحلهای اقتصادی متعددی نیز برای مبارزه با تورم و کاهش اثرات آن در سطح فردی ارائه دادهاند. این راهحلها علیرغم آشنا و ساده بودن به بهبود مدیریت مالی در شرایط اقتصادی دشوار کمک می کند؛
بازبینی و تنظیم منظم بودجه:
مرتباً بودجه خود را بهروز کنید تا بتوانید بخشهای غیرضروری را شناسایی کرده و هزینههای خود را کاهش دهید. این کار به شما کمک میکند تا منابع مالی بیشتری برای نیازهای ضروری اختصاص دهید. برای مثال، میتوانید به طرحهای ارزانتر اینترنت روی بیاورید، اشتراکهای استفاده نشده را لغو کنید یا خریدهای آنلاین غیرضروری را کاهش دهید.
ایجاد صندوق اضطراری:
داشتن یک حساب پسانداز برای هزینههای غیرمنتظره در دورههای تورم، بهعنوان یک پشتیبان مالی عمل میکند. تلاش کنید حتی مقدار کمی از حقوق و درآمد ماهیانه را پسانداز کنید و این پسانداز را فقط در مواقع ضروری استفاده کنید.
خرید استراتژیک و استفاده از تخفیفها:
از تخفیف ها، برنامهها فروش اقساطی برای کاهش هزینههای روزمره استفاده کنید. خرید عمده کالاهای پرمصرف نیز میتواند قیمتهای فعلی را تثبیت کند و شما را از افزایش قیمتهای آینده محافظت کند.
سرمایهگذاری در داراییهای ارزشمند؛
سرمایهگذاری در داراییهای مقاوم در برابر تورم میتوانند قدرت خرید شما را حفظ کنند، زیرا ارزش آنها متناسب با تورم تنظیم میشود. تنوع در سبد سرمایهگذاری با چنین داراییهایی میتواند محافظتی مناسب در برابر افزایش قیمتها فراهم کند.
ایجاد منابع درآمد اضافی:
بررسی فرصتهای شغلی جانبی یا کسب درآمد غیرفعال میتواند درآمد شما را افزایش داده و در زمان تورم حاشیه امن مالی ایجاد کند. این کار میتواند از فروش اقلام غیرضروری یا کسب درآمد از علایق شخصیتان گسترده و متنوع باشد.
با بهکارگیری این استراتژیها و مدیریت مالی دقیق و کارآمدتر افراد میتوانند بهتر با چالشهای ناشی از تورم روبرو شوند و ثبات مالی خود و به تبع آن سلامت روان خود را حفظ کنند.
منابع علمی؛
Inflation hardship, gender, and mental health
doi: 10.1016/j.ssmph.2023.101452
Stress Due to Inflation: Changes over Time, Correlates, and Coping Strategies among Working-Age Adults in the United States
doi: 10.3390/ijerph21020157
Investigating inflation, living costs and mental health service utilization in post-COVID-19 England
Association of Inflation-related Stress with Depression and Anxiety among Older Adults
DOI: https://doi.org/10.31579/2637-8892/271
Six Ways to Fight Inflation
JUN 30, 2022
ECONOMICS