بر اساس یافته های پژوهشی که توسط محققان دانشگاه هاروارد انجام شده است، نگرش مثبت میتواند طول عمر را افزایش دهد. این مطالعه به بررسی ارتباط بین خوشبینی و طول عمر، بهویژه در میان زنان پرداخته است. خوشبینی به معنای داشتن دیدگاهی کلی درباره ی انتظارات مثبت نسبت به آینده است، به معنی دقیق تر این باور که در زندگی اتفاقات خوبی هم رخ می دهد و مشکلات و چالشها بهطور مؤثری قابل مدیریت هستند. این ویژگی ذهنیتی را توصیف میکند که در آن فرد حتی در مواجهه با مشکلات نیز امیدوار باقی میماند.
این تحقیق دادههای نزدیک به 160,000 زن در بازه ی سنی بین 50 تا 79 سال را که برای بخشی از پروژه ابتکار سلامت زنان (WHI) در ایالات متحده جمعآوری شده بود، را تحلیل کرده است. شرکتکنندگان با استفاده از یک پرسشنامه خوشبینی استاندارد که انتظارات مثبت از آینده را میسنجید، ارزیابی شدند. محققان وضعیت سلامتی آنها را طی " چند دهه " ردیابی کردند و عواملی مانند سبک زندگی، شرایط سلامتی و نرخ مرگ و میر آنها را مورد بررسی قرار دادند.
زنانی که بالاترین نمره خوشبینی را داشتند، بهطور متوسط 5.4 درصد بیشتر از زنانی که کمترین نمره خوشبینی را داشتند، عمر کردند. این تفاوت، معادل حدود 4.4 سال عمر بیشتر است. یعنی زنان خوش بینتر 10 درصد احتمال بیشتری دارند که تا بالای 90 سال عمر کنند. این عدد در مقایسه با میانگین امید به زندگی زنان در آمریکا که حدود 81 سال است، قابل توجه است. فواید خوش بینی در میان گروههای نژادی و قومی مختلف مشابه بود که نشان میدهد تأثیر مثبت یک نگرش امیدوارانه و خوش بینانه بهطور جهانی قابل اعمال است.
مدیریت بهتر استرس؛
افراد خوشبین معمولاً استرس را بهتر مدیریت میکنند و این امر اثرات منفی استرس مزمن مانند التهاب و مشکلات قلبی عروقی را کاهش میدهد.
انتخابهای همسو با سبک زندگی سالم تر؛
سطوح بالاتر خوشبینی با رفتارهای سالم تر و بهتر مانند ورزش منظم، رژیم غذایی مناسب و پایبندی به توصیههای پزشکی مرتبط است.
روابط اجتماعی قویتر؛
عوامل بیولوژیکی؛
برخی تحقیقات نشان میدهد که خوشبینی ممکن است با سطوح پایینتر کورتیزول (هورمون استرس) و کاهش نشانگرهای التهابی در بدن همراه باشد و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهد.
چکیده یافته های مطالعه؛
این یافتهها نشان میدهد که ترویج خوشبینی میتواند بهعنوان یک راهبرد بالقوه برای بهبود سلامت و افزایش امید به زندگی مفید باشد. بهطور کلی، این مطالعه تأکید میکند که خوشبینی نهتنها یک ویژگی شخصیتی بلکه یک ذهنیت قابل تغییر است. مداخلات سادهای مانند آموزش ذهنآگاهی، تمرینات روانشناسی مثبت و قدردانی از داشته ها و افزایش توانایی مدیریت هیجانات و چالش ها میتوانند به افزایش خوشبینی کمک کنند.
احاطه شدن با افراد حمایتگر و مثبت نیز خوشبینی را افزایش می دهد. تعاملات اجتماعی، حمایت عاطفی فراهم میکند، استرس را کاهش میدهد و دیدگاهی امیدوارانه به زندگی ایجاد میکند. همچنین انجام فعالیتهایی که برای فرد پرمعنی و ارزشمند هستند و نیز فعالیت هایی که شادی و رضایت به همراه دارند، مانند سرگرمیها، کارهای داوطلبانه یا وقت گذراندن در طبیعت، بهطور طبیعی خوشبینی را تقویت میکند. این مطالعه تأکید میکند که این تمرینها علاوه بر افزایش خوشبینی میتوانند به بهبود سلامت روان، کاهش استرس و در نهایت افزایش طول عمر نیز کمک کنند.
Koga HK, Trudel-Fitzgerald C, Lee LO, James P, Kroenke C, Garcia L, Shadyab AH, Salmoirago-Blotcher E, Manson JE, Grodstein F, Kubzansky LD. Optimism, lifestyle, and longevity in a racially diverse cohort of women. J Am Geriatr Soc. 2022 Oct;70(10):2793-2804. doi: 10.1111/jgs.17897. Epub 2022 Jun 8. PMID: 35674052; PMCID: PMC9588526
https://doi.org/10.1111/jgs.17897
.