باور و خودپنداره زنان

باور و خودپنداره زنان
باور و خودپنداره زنان
ساخته شده توسط سایت روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد
دکتر بِهجت محمدنژادی - وکیل پایه یک دادگستری، دکتری روانشناسی بالینی
یک مطالعه ی جدید نشان می دهد که زنان از پیشینه های اقتصادی و اجتماعی پایین تر تمایل دارند که استعداد و توانایی های خودشان را کمتر از واقعیت درک کنند، حتی اگر عملکرد آنان با دیگران همسان باشد. این ادراکِ ناهمخوان،  نه تنها بر اعتماد به نفس و انتخاب شغل آنان تأثیر می گذارد، بلکه منجر به گسترش چرخه ی نابرابری های جنسیتی در جامعه و تبعیض های بیشتر در فرصت های شغلی و اجتماعی برای آنان می شود.

نتایج این پژوهش بر اساس دو مطالعه ی که شامل 1600 نفر در آلمان و ایالات متحده  بوده است، بدست آمده است. این مطالعه نشان می دهد که تصویر بیرونی و سلسله مراتب اجتماعی جامعه به طور قابل توجهی بر درک افراد از خودشان تأثیر می گذارد و می تواند منجر به کاهشِ اعتماد به نفس و فرصت های کمتری برای موفقیت بشود. پیشینه‌های اقتصادی و اجتماعی پایین تر به حدی در ادارک ناهوشیار زنان تاثیر می گذارد که خود را کمتر از همه گروه‌های دیگر با استعداد می‌دانند، حتی اگر سطح عملکرد یکسانی با طبقات بالای اقتصادی و اجتماعی داشته باشند.

 این تصور نادرست به ویژه در حوزه ی  STEM (علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات) مشخص شده است، حوزه هایی که استعداد به عنوان یک عامل موفقیت مهم در نظر گرفته می شود.

پژوهشگر این مطالعه کریستینا بائر، روانشناس اجتماعی توضیح می‌دهد:

 مردان با نمرات بسیار خوب اغلب به عنوان یک نابغه مورد قضاوت قرار می‌گیرند، اما زنان با همین  دستاوردهای مشابه،  بیشتر به عنوان افرادی سخت‌کوش دیده و قضاوت می‌شوند. 

از طرفی در اجتماع،  افرادی که از خانواده هایی با وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین تر آمده اند با توانایی کمتر دیده می شوند. این ادراکِ اجتماعی بر تصویر خود این افراد  و عزت نفس آنان تأثیر می گذارد و مسیرهای زندگی آنها نیز متعاقباً تحت تأثیر این تصویر قرار می دهد و این چرخه ی معیوب در جامعه ادامه می یابد. 

بنابراین تصویر بیرونی جامعه و سلسله مراتب اجتماعی  تأثیر بسیار قوی بر خودپنداره ی زنان دارند. این تحریفِ اجتماعی  و ادراک ضعیف از خود بدون عواقب نیست. وقتی زنان اعتماد به نفس کمتری نسبت به خود دارند، شانس موفقیت آنها در اجتماع کاهش می یابد و برخی از صنایع و حوزه های جامعه بسیار یک طرفه و تحت سلطه ی مردان پیش می رود. این امر در زمینه های ریاضیات، علوم کامپیوتر، علوم طبیعی و فناوری، مشاغلی مانند مشاوره ی کسب و کار ، مدیریت یا حتی سرگرمی هایی مانند شطرنج  بیشتر بررسی شده است.

یکی از راه‌های کاهش این انحراف اجتماعی و انحرافِ ادراکی، شناخت و گفتمان های اجتماعی بیشتر درباره ی  اهمیت ویژگی‌هایی مانند سخت کوشی و تلاش به جای مفاهیمی مثل نبوغ و استعداد است. این باور و گفتمان های اجتماعی را می‌توان در سطوح مختلف و بدون تحریف اصلاح کرد. 

حتی اینکه چگونه به دیگران بازخورد می‌دهیم،  اهمیت دارد. بازخورد و تشویق باید سازنده بوده و روشن کند مردم چگونه با سخت کوشی و تلاش می‌توانند پیشرفت کنند، نه صرفاً بخاطر هوش یا نبوغ شان...

ثبت نظر