افسردگی و تحمل پریشانی

افسردگی و تحمل پریشانی
افسردگی و تحمل پریشانی
ساخته شده توسط سایت روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد
دکتر بِهجت محمّدنژادی - دکتری روانشناسی بالینی، وکیل پایه یک دادگستری
نتایج پژوهش های متعددی حاکی از آن است که تحمل پریشانی می تواند کمک زیادی در بهبود و درمان سریع تر افسردگی بکند. تحمل پریشانی، به تواناییِ ادارکی یک فرد برای تجربه و تحمل حالت­ های هیجانی منفی، احساسات نارحت کننده و یا تواناییِ رفتاری معطوف به هدف و حل مساله در زمان تجربه ی پریشانی عاطفی اطلاق می­ شود. همچنین از بُعد جسمانی، تحمل فشار روانی به عنوان توانایی فرد برای تحمل حالت­های فیزیولوژیکی آزارنده تعریف می شود.

تحمل پريشاني به طور فزاينده اي به عنوان يک سازه ی مهم در ايجاد بينش هاي جديد در مورد شروع و بقاء آسيب­ شناسي رواني، همچنين پيشگيري و درمان گزارش مي ­شود.
پریشانی روانی ممکن است نشانگر اختلالات رایج سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات استرس پس از سانحه باشد. به عنوان مثال، یک پاسخ فیزیولوژیکی مشاهده شده در هنگام پریشانی روانی، بیش فعالی مسیر هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال است که در حدود 70 درصد از بیماران مبتلا به افسردگی دیده شده است. پریشانی روانی در جمعیت عمومی نیز رایج است و بین 5 تا 27 درصد متغیر است. در برخی از جمعیت های بیمارستانی به 60 درصد نیز  می رسد. همچنین نتایج مطالعات همسو نشان می­ دهد که پریشانی روان­شناختی در زنان بیشتر از مردان است.

داشتنِ توان تحمل پریشانی می­ تواند بر فرآیندهای مربوط به خودتنظیمی مانند توجه و تمرکز،  ارزیابی­ های شناختی، وضعیت جسمانی و یا هیجانی اثر بگذارد یا تحت تاثیر آن­ها قرار گیرد. تفاوتهای فردی نیز در تجربه ی هیجانها در شدت و در فراوانی­، ماهیت تحمل پریشانی را تحت تأثیر قرار می دهد. افراد با سطوح کمتر تحمل پریشانی ممکن است در معرض پاسخ های ناسازگارانه به پریشانی و شرایط برانگیزاننده پریشانی قرار بگیرند و در مقابل، افراد با سطوح بالاتر تحمل پریشانی، بیشتر قادر باشند که به پریشانی و شرایط برانگیزاننده پریشانی پاسخ انطباقی دهند.  


علایم گسترده ی اختلال افسردگی که در ابعاد مختلف در مطالب فوق اشاره شد، می­تواند تاب و تحمل پریشانی بیماران را دچار افت کند. اما متأسفانه، سازه ی تحمل پریشانی روانی علیرغم تأثیرات آن بر پیامدهای سلامتی بیماران، از جمله کاهش پایبندی به درمان، طولانی شدن بهبودی پس از بیماری کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

پریشانی روان­شناختی می­ تواند بهترین عامل کلی برای شناسایی و بررسی میزان استرس، افسردگی و اضطراب باشد.
غربالگری، ارزیابی و مداخله برای کاهش پریشانی روانی بیماران ممکن است پیامدهای سلامت کلی آنها را بهبود بخشد. پریشانی روان­شناختی همچنین می­تواند منجر به افت و کاهش کیفیت زندگی در بیماران مختلف خصوصا افراد مبتلا به اختلالات روان­شناختی گردد.

بنابراین مداخلات درمانی در حوزه روان شناختی را می توان علاوه بر درمان افسردگی جهت افزایش تحمل سطح پریشانی بکار برد.

خودکنترلی در " پاسخ دهی فوری " به پریشانی، نیز توانایی تحمل آن را افزایش می دهد. این چشم انداز پیش بینی می کند که بنیادهای عصبی زیستی زیربنای یادگیریِ پاداش و پاسخ، ممکن است واسطه ی سازه ی تحمل پریشانی باشند(زاوالنسکی و همکاران،  2010).

ثبت نظر