رضایتمندی از زندگی ورای ثروت

رضایتمندی از زندگی ورای ثروت
رضایتمندی از زندگی ورای ثروت
ساخته شده توسط سایت روان داد‌؛ حامی روان‌ و داد
دکتر بِهجت محمدنژادی - وکیل پایه یک دادگستری، دکتری روانشناسی بالینی
نظام سرمایه داری و افراد ثروتمندتر تمایل دارند نشان بدهند که از زندگی خود رضایت بیشتری دارند و ثروت مادی بالا یک شرطِ ضروری برای خوشبختی و رضایت از زندگی است. اما نتایج نظرسنجی در یک پژوهش گسترده و جدید نشان می‌دهد که افراد در جوامع کوچک علیرغم داشتن درآمد پولی بسیار کمتر همچنان از زندگی خود بسیار راضی هستند. نمراتِ رضایت از زندگی آنان مشابه نمرات رضایت ثروتمندترین کشورها و در برخی موارد بیشتر گزارش شده است.

نتایج این پژوهش و چندین پژوهش اخیر دیگر اکنون این  باور عمومی را که ثروت برای شادی و رضایتمندی از زندگی ضروری است به چالش کشیده است.


در این پژوهش که توسط مؤسسه علوم و فناوری محیطی دانشگاه Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) با همکاری دانشگاه مک گیل در کانادا انجام شده است، محققان با بررسی ۲۹۶۶ نفر از جوامع مختلف فرهنگی و جغرافیایی، نمرات رضایت از زندگی آنان را با نمرات کشورهای ثروتمند مقایسه کردند، یافته ها غیر قابل انتظتر بود و میزان رضایت از زندگی در  برخی از این جوامع کوچک و غیر صنعتی حتی از شاخص های شادی کشورهای ثروتمند اسکاندیناوی نیز فراتر رفته است. میانگین نمرات رضایت از زندگی در بین افراد این جوامع 6.8 را در مقیاس 0-10 نشان داده است در حالیکه تنها 64 درصد از این خانوارهای مورد بررسی درآمد نقدی داشتند، با این حال برخی از همین جوامع سطح شادی را بیشتر از کشورهای ثروتمند گزارش کردند. این تحقیق نشان می‌دهد که رفاه اجتماعی لزوماً به ثروت مادی بستگی ندارد و بینش‌های ارزشمندی را برای زندگی پایدار و خوشبختی انسان ارائه می‌کند. عوامل مهمی مانند حمایت های اجتماعی، پیوندهای عمیق عاطفی و خانوادگی، معنویت، ارتباط با طبیعت از جمله عوامل اثربخش رضایت از زندگی در افرادِ این جوامع برآورد شده است.



اکثر نظرسنجی‌های جهانی، مانند گزارش شادی جهانی، هزاران پاسخ را از شهروندان جوامع صنعتی جمع‌آوری می‌کنند اما مردم را در جوامع کوچک و غیر صنعتی در حاشیه نگه میدارند، جایی که مبادله پول نقش حداقلی را در زندگی روزمره ی آنان ایفاء می‌کند و معیشت مستقیماً به طبیعت بستگی دارد.

نتایج این مطالعه نشان می دهد همبستگی قوی که اغلب بین میزان ثروت و رضایت از زندگی مشاهده می شود جهانی نیست و ثروت بالا آنگونه که توسط نظام سرمایه داری و اقتصادهای صنعتی تولید و به رکنِ  اساسی برای نیک زیستی و خوشبختی تبلیغ و تبدیل شده است، عنصری حیاتی برای زندگی شاد و رضایتمندانه ی انسان  نیست و دستیابی به سطوح بالایی از رفاه ذهنی نیازی به رشد اقتصادی مبتنی بر منابع فراوان ندارد. رشد اقتصادی که اکنون  پایداری محیط زیست را نیز به بحران کشانده است...


این تحقیق در تاریخ February 5, 2024 در مجله ی معتبر علمی Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) منتشر شده است.


رفرنس مقاله علمی ؛

ثبت نظر